Mozes en zijn land
Door: Lizette
Blijf op de hoogte en volg Lizette
24 November 2010 | Jordanië, Amman
De dag begon (na een tamelijk goede nacht, jippie!) vroeg. Ik heb de bus naar Madaba gepakt en onderweg een stop gehad bij Mount Nebo. Oftewel de berg waar Mozes over het beloofde land uit keek. Vanaf de berg (grote heuvel eigenlijk) kon je de Dode zee, Jericho en andere belangrijke plaatsen zien liggen. Mozes schijnt ergens in de berg begraven te zijn, maar waar weet niemand en daarom is de gehele berg heilig verklaard.
Mozes is niet alleen op die berg geweest, maar ook in het land eromheen, zoals Madaba. Ook daar ademt alles een zware betekenis. Madaba zelf is een klein plaatsje met souvenierwinkels die allemaal trots mozaiekwerken verkopen, want daar is Madaba vooral bekend van: een grote mozaik landkaart op de grond met daarin afgebeeld hoe de mensen in de 6e eeuw dachten dat de wereld eruit zag. En dat hadden ze best goed in beeld. Steden als Jeruzalem staan erop afgebeeld. Om dat stukje grond is een Orthodoxe kerk gebouwd. Die is eigenlijk niet zo boeiend, misschien juist wel omdat ie zo nieuw is en er daarom niet zo goed past.
Er zijn ook nog allerlei andere bijbelse personen hier in de omgeving geweest, maar dat gedeelte begreep ik niet helemaal (uitleg was in het Frans).
Vanaf Madaba heb ik de bus genomen naar het plaatsje Wadi Musa in de Wadi Musa (wadi = vallei), in het zuiden van Jordanie. Het land ziet er hier heel anders uit, veel meer zoals je een woestijn voor stelt.(Het noorden noemen ze ook woestijn) Met af en toe een kameel of een hut en een afgelegen dorpje.
Morgen is het zo ver: naar Petra! Ook daar is Mozes overigens geweest. Hij heeft er de rotsen aangeraakt en toen kwam er spontaan water. Die man is ook overal geweest ;) . Ik heb er zoooooooo'n zin in, voel nu al de adrealine pompen. Eerst nog een avondje hier. Morgen om 6 uur gaat de entreepoort open en ga ik erdoor heen. Ik zou het er zelfs voor over hebben ' voor de deur' te gaan liggen.. ow wacht, dat doe ik ook, want ik heb het allerlaatste hotel voor de ingang. Master, ik ben er lekker op tijd bij :)
Bye!
23 November 2010 - 16:38
Judith Versteegh:
Veel plezier morgen!!! Je zal het vast mooi vinden. Heb er foto's van gezien van een vriendin. Hoop dat je morgenvroeg nog geen massatoerisme om je heen hebt!! -
23 November 2010 - 17:01
Yvonne:
wat een vehaal ,weer zoveel gedaan.
veel plezier morgen.
mam xxx -
23 November 2010 - 17:52
Manon:
Mooi hoor! Lijkt wel een beetje op Marokko hoor dat landschap.
Veel plezier bij Petra doe haar de groeten! hihi! :-p
Oh kaartjes voor Legally Blond zijn vandaag binnen gekomen! :-D
xXx -
23 November 2010 - 18:45
Rashida:
..........op naar het volgende wereldwonder: Petra!
Kun je er weer één van je lijstje doorstrepen, hahaha....
geniet ervan en veel foto's maken hé!
xxx -
23 November 2010 - 21:00
Cathelijne:
Zo, klinkt gaaf allemaal!! Héél veel plezier morgen! Mooie foto´s ook zeg!
x -
24 November 2010 - 16:07
Pieter:
Weer goede verhalen en mooie foto's. We verwachten nu natuurlijk na al die reizen niet anders maar toch... Voor jou een weetje, het weer is hier koud en regenachtig. Toch fijn om te weten als je zelf lekker weer hebt.
Veel plezier nog,
x Pieter